Bilgisayar teknolojileri geliştikçe, işletmelerin sahip oldukları bilgi teknolojileri altyapıları da gittikçe karmaşık hale gelmektedir. Bu yüzden düzenli olarak denetlenmesi ve olası saldırı simülasyonları yapılarak çeşitli tehditlere karşı sistemin ne kadar güvende olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Bu yönde hizmet veren kuruluşlar çeşitli metodolojiler kullanmakta ve çalışmaların sonunda hazırlanan raporlar, tespit edilen bulguları ve iyileştirme önerilerini kapsamaktadır. Ayrıca bu doğrultuda yapılan düzenlemeler sonrasında doğrulama testleri yapılmakta ve alınan önlemlerin ne derece etkili olduğu ölçülmektedir.
Bilgi güvenliği, basit bir anlatımla bilginin korunmasını amaçlamaktadır. Ancak bilgi güvenliğini sağlamak oldukça geniş kapsamlı bir çalışmadır. Bilginin korunması için bilginin bütünlük, gizlilik ve erişilebilirlik özelliklerinin her zaman sağlanıyor olması gerekmektedir. Bilginin üretildiği andan yok edilmesine kadar geçen süreçte bilginin güvenliğini sağlamak konusunda, sistem güvenliği, fiziksel güvenlik, yedekleme ve benzeri kontrollerin de devrede olması gerekmektedir.
Her boydan işletme bilgi güvenliğinin sağlanması ve verilerin korunması için bilgisayar altyapılarına bir takım yatırımlar yapmakta ve çeşitli güvenlik sistemleri kurmaktadır. Bunun yanında sızma testleri ve zafiyet analizleri gibi denetimler talep etmektedir.
Güvenlik denetimlerinden geçmek için sadece en uygun teknolojiyi kullanmak yetmemekte, denetim olgusuna başka bir açıdan da bakmak gerekmektedir. Güvenlik denetimlerinde bakılan en temel nokta, hangi teknolojilerin kullanıldığı değil, bilgi güvenliğinin nasıl yönetildiği olmaktadır.
Sağlam bir bilgi güvenliğinden bahsedebilmek için işletmenin mevcut verilerini değerlendirmiş olması, sınıflandırması, öncelik verilmiş olması ve bilgi varlıkları açısından tehdit, risk ve kontrol üçlemi oluşturarak temeli sağlam bir kontrol yöntemini uygulamaya koymuş olması gerekmektedir.
Kuruluşumuz denetim hizmetleri kapsamında işletmelere güvenlik denetimleri hizmeti vermektedir. Bu kapsamda kuruluşumuz, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve genel kabul görmüş denetim yöntemlerine uygun hizmet vermektedir. Güvenlik denetimleri çerçevesinde işletmelere sunulan hizmetler esas olarak şunlardır:
- Sızma (penetrasyon) testleri
- PCI DSS denetimleri ve sertifikasyonu
- Cobit denetimleri
- Kuruma özel güvenlik denetimleri
- BT genel kontrolleri denetimleri
- Uygulama kontrolleri denetimleri
- Teknik destek denetimleri
Bu çalışmalar ile işletmeler güvenlik denetimlerinin sağladığı bütün avantajlardan yararlanmış olmaktadır
Bilgiye erişim kolaylaştıkça, bilgilerin güvenliği artık daha fazla önemli olmaktadır. Ancak uygulamada, erişime onay verilen bilgilerin dışında, herkesin erişmesi mümkün olmayan gizli ve kritik bilgilerin güvenliğini sağlamak, hergün daha fazla güçleşmektedir.
Bu nedenle bilgilerin depolandığı ortamların, birer saldırgan gibi hareket eden uzmanlar tarafından düzenli olarak test edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde ortamın güvenliği arttırılmış olacaktır. Örneğin penetrasyon testlerinin amacı, sistemin daha güvenli hale getirilmesi konusunda alınacak kararları güçlendirmek için yapılmaktadır. Örneğin sızma testleri, simülasyon testleri ile yapılmakta ve olası bir saldırıda sistemin güvenlik seviyesi ve açıkları ortaya çıkarılmaktadır. Ya da zafiyet tarama çalışmaları, bilgisayar altyapısındaki istemci, sunucu, uygulamalar ve ağdaki diğer cihazlar üzerinde, bilinen güvenlik zafiyetlerinden hangilerinin bulunduğunu tespit etmek için yapılan bir güvenlik taramasıdır.