• +90 212 702 00 00
  • +90 532 281 01 42
  • info@muayene.com
trarbgzh-TWenfrkadefaru

RFI, radyo frekansı girişimi anlamına gelen İngilizce Radio Frequency Interference ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

Mobil telefonlar ve bütün kablosuz iletişim araçları en düşük radyo frekansı (RF) çıkış gücünü kullanmak amacı ile tasarlanmıştır. Mobil telefonu üreten firmalar, RF radyasyon seviye testlerini yaparken, bu cihazların vücuttan uzakta tuttulduğunu farzetmektedir.

Mobil telefonları için üretilmiş olan RF radyasyon standartları 1990’lı yıllarda hazırlanmıştır. Ancak bu RF radyasyon standartları, cep telefonlarının ilk zamanlar daha çok kemer ceplerinde taşındığı düşünülerek tasarlanmıştır. Belki o yıllarda bu şekilde taşımak çok popülerdi ama bugün mobil telefonların taşınma şekli bu değil. Oysa mobil telefonların kullanım klavuzlarına bakılırsa bunların vücuttan en az 1 cm uzakta tutulması gerekiyor.

Amerikan Federal İletişim Komisyonu, mobil telefonların yaydığı RF radyasyonunun kanser, baş dönmesi, baş ağrısı veya bir başka sağlık problemi yaratmadığını açıklamıştır. Ancak bu açıklamanın tarihi de kablosuz iletişim döneminin başlarığı 1990’lı yıllardır.

Bugün üretici firmalar yeni nesil mobil telefonların yaydıkları RF radyasyon miktarını ölçmek için çeşitli testler uygulamak zorundadır. Mobil telefon üreten firmalar, güvenlik açısından kullanım klavuzlarında bu cihazların vücuttan belli bir mesafede tutulması gerektiği konusunda çeşitli uyarılar yapmaktadır. Yine de mobil telefonların ne kadar ışınım yaptığı ve insan sağlığı açısından ne kadar zarar verdiği bildirilmiyor. Ayrıca mobil telefonların radyasyon seviyeleri ölçülürken, günde en az 12 saat cepte taşındığı, yani vücudun sadece birkaç milim uzağında taşındığı hesap edilmiyor. Yani bugün hala mobil telefonların insan sağlığı açısından ne kadar zaralı olduğu belirlenmiş değil.

Yetkili laboratuvarlarda birçok elektromanyetik uyumluluk (EMC) testleri yapılmaktadır. Kuruluşumuz da EMC testleri kapsamında RF test çalışmalarını, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmada dikkate alınan standart şudur:

  • TS EN 61000-4-3 Elektromanyetik uyumluluk (EMU) - Bölüm 438: Deney ve ölçme teknikleri - Işıma yoluyla, radyo frekans, elektromanyetik alan bağışıklık deneyi

 

Kuruluşumuz, ÖSAS Akreditasyon Kurumu'ndan, TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygun şekilde akredite olmuştur.