Tel halatların manyetik NDT'si, bir dizi ülkede, derin madenlerde kaldırma halatlarının incelenmesi ve teleferiklerin, asansör kablolarının muayenesi için düzenli olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda kullanılan yöntem, kalıcı mıknatıslarla ipin manyetikleşmesine ve manyetik alanın manyetik alandaki manyetik alandaki değişikliklerinin saptanmasına dayanmaktadır. Halattaki kopuk tel veya korozyon çukuru gibi süreksizlikler, radyal manyetik akı kaçağı oluşturur ve sensör, ipin algılama kafasından geçerken algılamasını sağlar. Diğer sensör ipte toplam eksenel manyetik akı ölçer. Eksik tel, sürekli korozyon veya aşınma nedeniyle çelik kaybı hakkında bilgi sağlar.
Manyetik yöntem kullanılarak bir halat uzmanının halat durumunu tahmin etme olasılığı vardır. Görsel inceleme ile bağlantılı olarak, ipin atılması gereken zamanı belirlemek için bu yöntem uygulanabilir. Farklı uygulama aralıkları için çeşitli ekipmanlar mevcuttur.
Kalıcı mıknatıs yöntemi
Tel halatların manyetik NDT'si 30 veya daha fazla yıldır çeşitli ülkelerde düzenli olarak kullanılmasına rağmen, hala NDT yöntemi yaygın olarak bilinmemektedir. Bu yöntem, derin madenlerde kaldırma halatlarının incelenmesi ve teleferiklerin muayenesi gibi uygulama alanlarında iyi bilinmekte ve tanınmaktadır.
Son zamanlarda çelik tel halatların tahribatsız muayenesi için kullanılan ekipmanlar genellikle "kalıcı mıknatıs yöntemi" yöntemini kullanır. Yöntem, sabit mıknatıslarla ipin manyetikleştirilmesine ve manyetik sensörler ile dolaylı olarak halat anormalliklerinin saptanmasına dayanmaktadır. Bu yöntem, daha önce kullanılan Doğrudan Akım uyarma bobinleri nedeniyle, daha önce kullanılmış Alternatif Akım sargılarının (eski AC metodunun) tersine "DC" manyetik metodu olarak adlandırılan bir yerdedir.
Türkiye’de (ODTÜ üniversitesinde) ilk girişten bu yana, 20 yılı aşkın süredir, neredeyse tüm üreticiler, sürekli mıknatısların baş boyundan geçerken bir halat uzunluğunu uzunlamasına manyetikleştirdiği algılama kafaları tedarik etmektedir. Halatı mıknatıslayan sabit bir manyetik akı, halat uzunluğunun manyetik doygunluğunun yakınında bir durum yaratmak için yeterince güçlü olmalıdır.
Halattaki kırık tel veya korozyon çukuru gibi LF tipi süreksizlik, radyal manyetik akı kaçağı oluşturur ve LF sensörü, ipin sensörü içinden geçerken algılamasını sağlar. LF sensörü, mıknatıslama devresinin manyetik kutupları arasında merkezi olarak ipin etrafında eş eksenli olarak yerleştirilir. Sinyali oldukça nicel ve niteldir. Ancak bu sinyal, yerel hatanın varlığı ve aynı zamanda büyüklüğü hakkında az ya da çok bilgi sağlar.
LMA sensörü, halattaki toplam eksenel manyetik akıyı, manyetik alanın sabit büyüklüğünde mutlak büyüklük veya farklılıklar olarak ölçer. Bu sinyal çelik hacmiyle veya çelik kesit alanındaki değişiklikle orantılıdır. Eksik tel, sürekli korozyon veya aşınma nedeniyle çelik kaybı hakkında bilgi sağlar. LMA sensörleri çeşitli yerlerde, neredeyse manyetizma devresinde veya yakınında bulunur. Mutlak değer görüntülendiğinde, MATD, yani "metalik alanın toplam değişimi" olarak adlandırılan bir yer.
Bir NDT cihazı, temel olarak ya LF ya da LMA'yı algılayacak şekilde tasarlanırsa, fakat her ikiside değil, “tek işlevli” cihaz olarak adlandırılır. "İkili işlev" aracı, ayrı ayrı her ikisini de algılar.
Dünyadaki bazı enstrüman üreticileri tarafından çeşitli tipte sensörler kullanılmıştır. Sensörler, manyetik konsantratörlerin tasarımına ve algılama cihazlarının tipine, sayısına ve konumuna bağlı olarak farklı sinyaller sağlar. Endüktif bobinler ve / veya Hall jeneratörler, algılama cihazları olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, genel olarak, uygulama konseptinden dolayı, sensörler iki tipe ayrılabilir:
- LF sensörleri, yani Yerel Hata veya Yerel Akış sensörleri;
- LMA sensörleri, yani Metalik kesit alanı kaybı.
Manyetik yöntemin sınırlamaları
Bu yöntem ferromanyetik çelik halatların test edilmesi ile sınırlıdır.
Tel halatların manyetik NDT'lerinin kullanışlılığı göz ardı edilse de, bu yöntem özellikle görsel yöntemle diğer sınavlarla desteklenmelidir.
Halat, kurulum tarihinden itibaren periyodik olarak test edilmelidir. Manyetik test halat durumu hakkında temel bilgiler verir. Enstrüman halat uzunluğundaki hatalı yerleri gösterir. Manyetik yöntem kullanılarak bir halat uzmanının halat durumunu tahmin etme olasılığı vardır. Ancak, ipin atılıp atılmayacağını belirtmek için bir ipin durumunu değerlendirmek için başka yöntemler de kullanmalıdır.
Kullanıcı, cihazın halat alanının (LMA) kaybını gösterdiğini dikkate almalıdır. Genellikle endikasyonlar, ip inşaat tipine ve gözlenen bozulmaya atıfta bulunularak hesaplamalar ile düzeltilmelidir.
Dahili kırık teller ve dahili yıpranma tarafından üretilen LF sinyalleri bazen dış üniform olmayan aşınma tarafından oluşturulan sinyaller tarafından bozulur. Birbirine yakın birikmiş iç kırık teller, genliklerin dağılımına ve sayısına bağlı olan karmaşık bir sinyal üretirler. Bazen, bu ilişkiler çok karmaşıktır ve kesin tanımlama yapmak zordur.
Bir halat, kurulum tarihinden itibaren manyetik yöntem kullanılarak periyodik olarak test edilirse, denetçi ardı ardına artan sayıda kırık tel ve diğer kusurları gözlemleyebilir. Bu şekilde tahribatsız muayenenin sonuçları en kolay yorumlamadır.
Çekme halatlarınızın ve çelik kablo halatlarınızın NDT Ultrasonik röntgen muayenesini TÜRCERT’in deneyimli mühendisleri ile gerçekleştirebilirsiniz.