Yasal düzenlemelerde ve ilgili standartlarda adı sütunlu çalışma platformu olarak geçen ve kaldırma ve iletme grubu araçlar arasında yer alan bu makinalar, piyasada genel olarak otomatik iskele veya hareketli çalışma platformu gibi isimlerle anılmaktadır. Sütunlu çalışma platformları daha çok yüksek binaların yapımında kullanılmaktadır. İhtiyaca göre hidrolik ve pinyon dişli gibi çeşitleri kullanılmaktadır. Binaların dış cephe kaplamalarında ve bazı mekanik işlerde oldukça işe yaramaktadır.
Sütunlu çalışma platformlarının en büyük avantajları güvenlikli olmaları, verimli olmaları ve işletmelere emek ve zamandan kazandırmalarıdır. Bu platformları kurmak ve dökmek diğer cephe sistemlerine göre oldukça kısa sürede olmaktadır. Bunun yanında çalışanlar üzerinde rahatlıkla hareket edebilmekte ve ergonomik olarak rahat bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Bir avantajları da yük taşıma kapasitelerinin olmasıdır. Bu şekilde çalışanlar ile birlikte yükler de kolayca yukarı çıkarılmış olmaktadır. Tek dezavantajı maliyetli olmalarıdır. Ayrıca düzgün kurulmazsa ve doğru şekilde kullanılmazsa diğer cephe sistemlerine göre daha riskli sonuçlara yol açmaktadır.
Bu nedenle kurulurken uygun olmayan cıvata bağlantıları yapılması, hareketli parçaların doğru monte edilmemesi, sabit bağlantıların ve dengenin sağlanmamış olması ve yetkisi olmayan kişiler tarafından kurulması, sütunlu çalışma platformlarında tehlike yaratmaktadır. Bu açıdan, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde yer alan, işletmelerde kullanılan bütün iş makinaları ve ekipmanları için sağlık ve güvenlik bakımından uyulması gereken asgari koşullarına, sütunlu çalışma platformlarında da uyulması gerekmektedir.
Sütunlu çalışma platformları da ağır yük taşıyan ve insan sağlığı ve mal güvenliği için tehlike yaratan ekipmanlar arasındadır ve düzenli kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir.
Firmamız, kaldırma ve iletme makinalarının periyodik kontrolleri çerçevesinde sütunlu çalışma platformlarının düzenli kontrol ve muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere uygun şekilde yapmaktadır. Bu konuda esas alınan birkaç standart şunlardır:
- TS EN 1495+A2 Kaldırma platformları - Sütunlu çalışma platformları
- TS EN 280+A2 Yükseltilebilen seyyar iş platformları - Tasarım hesapları - Denge kriterleri - Yapım - Güvenlik - Muayene ve deneyler
- TS EN 12385-3+A1 Çelik tel halatlar - Güvenlik - Bölüm 3: Kullanım ve bakım bilgileri