Teleskiler, kayak merkezlerinde kayakçıları yukarı çıkarmak için kullanılan araçlardır. Kayakçılar buna bindikleri zaman ayakları yerden kesilmemektedir. Kayakçılar, T-Bar adı verilen ve çekme görevini sağlayan ekipmana bir şekilde tutunarak üst noktaya çıkmaktadır. Teleskiler kayak merkezlerinde genel olarak kısa mesafeler için kullanılmaktadır. Telesiyejlerde olduğu gibi kayakçılar belli bir yüksekliğe çıkmadan, pist üzerinde taşındıkları için, pistte kayan kayakçılar ile çarpışma riski bulunmaktadır. Ayrıca teleskiden düşme durumunda arkadan gelen kayakçının altında kalmak da bir risktir. Bu tür riskler taşımayan telesiyejler, kayak merkezleri tarafından teleskilere göre daha fazla tercih edilmektedir.
Kayak merkezlerinde kullanılan telesiyejler ise genelde rahat ve güvenlikli bir oturma imkanı vermekte ve kayakçıları belli bir yükseklikte yukarı taşımaktadır. Bazı telesiyej türleri kabinli de olmaktadır. Ayrıca düşük hızda veya yüksek hızda çalışan, ya da iki kişiden sekiz kişiye kadar taşıma kapasitesi olan çeşitleri de bulunmaktadır. Ülkemizdeki en uzun telesiyej hattı Uludağ’dadır ve uzunluğu üç bin metredir.
Teleski ve telesiyej sistemleri halatlı iletim sistemleri grubuna girmektedir ve genelde insanların taşınması amacı ile kullanılmaktadır. Tarihte ilk teleferik tekniği, MÖ 250 yıllarında Çin Seddi yapılırken, inşaat için gerekli malzemelerin taşınmasında kullanılmıştır. Günümüzde teleski ve telesiyej tesisleri, kullanım durumuna bağlı olarak alçak veya yüksek çekici halatlar ile tasarlanmaktadır ve çok yüksek yolcu iletim kapasitesi elde edilmektedir. Güvenli çalışması için düzgün yükselen ve yan eğimi olmayan bir hat gerekmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği esaslarına göre teleski ve telesiyej sistemlerinin her yıl en az bir kere kontrol ettirilmesi gerekmektedir. Bu sistemlerin, ilgili standartlarda başka bir koşul öngörülmemişse, beyan edilen yükün en az 1,25 katını taşıması ve tehlike anında hızlıca durduracak ve üzerindeki yükü tutacak fren sistemlerine sahip olması gerekmektedir.
Firmamız, kaldırma ve iletme makinalarının düzenli kontrolleri kapsamında teleski ve telesiyej sistemlerinin düzenli kontrol ve muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun şekilde yapmaktadır.