UV Hızlandırılmış Yaşlanma Testi
UV (ulraviyole) yaşandırma testleri, UVA UVB UVC ışınları ile stabilite testleri arasında yapılan ve ürünlerin raf ömürlerini belirlemek için başvurulan bir test yöntemidir. Bu testler esas olarak, kozmetikler ve medikal ürünler dahil birçok ürününün raf ömrünü tespit etmek ve doğrulamak için yapılmaktadır.,
TÜRCERT polimer ve plastik materyaller ve ürünleri için hızlandırılmış yaşlandırma testi sağlamaktadır.
UV yaşlandırma testlerinden beklenen, ürünlerin raflarda bekleme süresi içinde mikrobiyolojik özelliklerini koruması ve fizikokimyasal yapısında herhangi bir bozulma olmamasıdır.
Hızlandırılmış Hava Testi UV Test Odası , güneş ışığı, yağmur ve çiyün neden olduğu zararı çoğaltabilir. UV yaşlanma testi, test edilecek olan malzemeyi, sıcaklığı arttırırken güneş ışığı ve nemden oluşan kontrollü bir dönüşümlü döngüye maruz bırakarak gerçekleştirilir.
Test günlük hayatta kullandığınız bir malzemenin, aletin veya ekipmanın dış atmosferik ortam veya özel koşullarda- ne kadar süre dayanacağını belirler.
UV test odası , güneşi taklit etmek için morötesi flüoresan lambalar kullanır; aynı zamanda yoğuşma veya nem etkisini taklit etme yolu ile püskürterek de kullanır. okullar, fabrikalar, askeri, araştırma-bit ve diğer birimler için havacılık, otomotiv, beyaz eşya, bilimsel araştırma ve diğer test ekipmanlarının diğer alanlarındandır.
Uygulama endüstrisi (aşağıdakilerle sınırlı değildir):
- Boya mürekkep boyası, reçine, plastik
- Baskı ve paketleme, alüminyum, yapıştırıcılar
- Motosiklet endüstrisi, kozmetik,
- Metal, elektronik, elektroliz, ilaç vb.
UV Hızlandırılmış Yaşlandırma Testleri
- Nem ve sıcaklık ile güneş ışığına maruz bırakarak malzemeyi test etmek için güneşi, yağmur spreyi ve yoğunlaşmayı simüle edin ve hasar meydana getirin.
- Hasarın birkaç gün veya haftadan sonra birkaç ay boyunca dışa açık olduğuna eşit şekilde sonuç almak. Zarar solma, renk değişikliği, parlaklık düşmesi, toz, çatlak, bulanıklık, kırılganlık, mukavemet azalması ve oksidasyonu içerir.
- Mevcut malzemelerin iyileştirilmesi için test verilerine referans vermek veya ürün dayanıklılığındaki ve diğer yönlerdeki değişikliklerin etkisini değerlendirmek.
Bu tür testler normal koşullarda ürünler gerçekten bekletilerek yapılabililir. Bu test yönetminde ürünler hem normal raf ömrü boyunca bekletilmekte, hem de ortam koşulları zaman zaman değiştirilmektedir. Örneğin süreci hızlandırmak için sıcaklık ara ara arttırılmaktadır. Sıcaklığın artırılması ile gerçekleştirilen stabilite testlerine hızlandırılmış yaşlandırma testleri denmektedir. Hızlandırılmış yaşlandırma testleri yapılırken ürünler, normal koşullarda maruz kaldıkları sıcaklığın üzerinde bir sıcaklığa maruz bırakılmaktadır. Bu şekilde test süresi kısaltılmış olmakta ve daha kısa sürede sonuç alınmış olmaktadır.
Ancak hızlandırılmış olsa da normal koşullarda bu testleri yapmak oldukça uzun süren ve zahmetli bir yöntemdir. Bu noktada zamandan kazanmak amacı ile UV (ulraviyole) yaşandırma testleri tercih edilmektedir.
Ultraviyole ışınlar genel olarak morötesi ışınlar olarak bilinir. Bu ışınlar çıplak gözle görülemezler. Güneşten üç çeşit ulraviyole ışın gelmektedir. Bunlardan UVA ve UVB olarak adlandırılan ışınlar, yerkürenin ozon tabakasını geçer ve yeryüzüne ulaşır. UVC ışınları ise ozon tabakasını geçemez.
Güneşten gelen bu ultraviyole ışınlar farklı dalga boylarına sahiptir ve ışınların dalga boyları nanometre adı verilen cihazlarla ölçülür. İnsanlar normalede sadece 400 ve 700 nanometre dalga boyları arasında kalan ışınları görebilirler. Bu değerlerin altında ve üstünde kalan ışınları göremezler.
740-625 nanometre arası kırmızı renktir ve bu değerlerin üzerindeki ışınlar daha büyük dalga boylarına sahiptir. Bu ışınlara kızılötesi ışınlar denir. 440-380 nanometre arası mor renktir ve bu değerlerin altındaki ışınlar daha küçük dalga boylarına sahiptir. Bu ışınlara da morötesi (ultraviyole) ışınlar denir.
UV yaşlandırma yöntemi, hızlı yaşlandırma testleri için kullanılan bir yöntemdir. Bunun için hava koşullarını hızlandıran cihazlar kullanılmaktadır. Bazı cihazlar, test sürelerini kısaltmak, dolayısıyla daha hızlı test sonucu almak için kullanılmaktadır.
Hızlandırılmış Hava UV testi
Odanın iç mesanesi, ithal edilen yüksek sınıf paslanmaz çelik plakadan iken dış mesane SUS 304 çelik plakadan yapılır.
Isıtma modu, hızlı sıcaklık artışı ve hatta sıcaklık dağılımı ile iç mesane oluğu tipi ısıtmayı benimser.
UV Yaşlandırma test odacığı PID SSR kontrol sistemi ile birlikte, sıcaklık algılayıcısı bağlamak için siyah alüminyum plakayı benimser ve daha istikrarlı bir sıcaklık sağlamak için ısıtmayı kontrol etmek için siyah tahta sıcaklık ölçer kullanır.
Radyometre probu, sık takılıp sökülmesini önlemek için sabitlenmiştir.
Işınım miktarı, yüksek hassasiyette ekran ve ölçüm ile özel UV radyatometreyi benimser.
Işınım yoğunluğu 50W / m2'den fazla değildir.
Aydınlatma ve yoğuşma bağımsız olarak veya alternatif ve dairesel olarak kontrol edilebilir.
Standart test numunesi tutucusu 75 × 150mm 2 panel içerir. Test panelleri hücrenin yan duvarlarıdır. Bölmeyi düzgün şekilde kapatmak için, her panel tutucusunun örneklerle veya boş panellerle doldurulması ve panel tutucularının yerine yerleştirilmesi önemlidir.
UV Hızlandırılmış Yaşlandırma Testleri Standardları
(1) ASTM D4587: Boya ve İlgili Boyaların Floresan UV-Yoğunlaşma Pozlamaları için Standart Uygulama
(2) ASTM D4799: Bitümlü Malzemeler için Hızlandırılmış Hava Şartlandırma Şartları ve Prosedürleri için Standart Uygulama (Floresan UV, Su Spreyi ve Yoğuşma Metodu)
(3) ISO 4892-1: Plastikler - Laboratuar Işık Kaynaklarına Maruz Kalma Yöntemleri - Bölüm 1: Genel rehberlik
(4) ISO 4892-3: Plastikler - Laboratuar Işık Kaynanna Maruz Kalma Yöntemleri - Bölüm 3: Floresan UV Lambalar
(5) ASTM D4329: Plastiklerin Floresan UV'ye Maruz Kalması İçin Standart Uygulama
(6) AATCC TM186: Hava direnci: UV Işık ve Neme Maruz Kalma
(7) ASTM D5208: Fotodegradable Plastics'in Floresan Ultraviyole (UV) Pozlama Standart Uygulaması
(8) IEC 61345: Fotovaltalik (PV) Modüller için UV Testi
Genelde bu cihazların çalışma sistemleri iki aşamalıdır. Önce belli sürelerde ortamın sıcaklığı, soğukluğu ve nem miktarı değiştirilerek dış hava koşulları yaratılır ve test edilen ürün üzerine sıcak buhar verilerek genleşmesi sağlanır. Genel olarak ürün bu koşullarda dört saat bekletilir. Arkasından ürün sekiz saat boyunca ultraviyole (UV) ışınlarına maruz bırakılır. Bu aşamada ürünlerde 50, 100 ve 150 saatlik bir yaşlandırma gerçekleştirilmiş olmaktadır. 50 saatlik yaşlandırma süreçlerinde ürünler cihazdan alınmakta ve renk ölçümleri yapılmakta ve teste devam edilmektedir.
UV (ulraviyole) yaşandırma testleri örneğin sentetik boyar madde testlerinde sıkça kullanılmaktadır. Sentetik boyar maddeler, hem insanlarda sağlık sorunlarına neden olmakta hem de doğal çevreyi tahrip etmektedir. Bu nedenle sentetik boyar maddeler UV yaşlandırma testlerine tabi tutulmakta ve insan sağlığı üzerindeki etkileri daha kısa sürede tespit edilmektedir.
UV yaşlandırma testlerinin bir başka uygulama alanı, dış alanlarda kullanılan ahşap malzemelerdir. Bina dış yüzeylerinde kullanılan ağaç yapı malzemeleri ya da bahçede kullanılan mobilyalar güneş ışığı, ısı ve neme bağlı olarak zarar görmektedir. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen UV yaşlandırma testlerinde ultraviyole ışınlar uygulanmakta ve güneş etkisi yaratılmaktadır. Bu şekilde doğal koşullarda yıllarca süren etkilenme sonuçları kısa sürede elde edilmektedir.
Hızlandırılmış yaşlandırma testinde normal raf ömrü sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak test süresi kısaltılır ve daha kısa sürede bu konuda sonuç alınmış olur.
Laboratuavarımız TÜRCERT güçlü bir teknolojik altyapı, otomasyon ve çalışan kadrosu ile ayrıntlı bir şekilde UV hızlı yaşlandırma testlerini gerçekleştirmektedir.