• +90 212 702 00 00
  • +90 532 281 01 42
  • info@muayene.com
trarbgzh-TWenfrkadefaru

Kaldırma İletme Makinalarının Periyodik Kontrolleri

Termografik Muayene

Bir elektrik tesisatında normal koşullarda elektrik akımı, ısınmaya neden olur. Isı enerjisi olarak ortaya çıkan bu ısı kayıpları, tesisatı oluşturan bileşenler açısından, tamamen işlevselliğin bir sonucudur ve bu ısınma genel olarak güvenli limitler içinde kalır. Ancak tesisat eğer doğru kurulmamışsa, bağlantılarda gerekli kurallara uyulmamışsa ya da tesisattan geçen elektrik yükünün karakteristik özelliği yüzünden veya fazlar arasında yanlış dağılım yüzünden bu ısınma güvenli limitlerin üzerine çıkabilir. Bu durum tesisat için bir tehlike demektir.

Yetkili muayene kuruluşları tarafından verilen termografik muayene hizmetleri, işte bu tehlikelerin araştırılması ve tespit edilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalardır. Bu çalışmalar elektrik tesisatı bileşenleri üzerinde yapılmaktadır. Gerçekleştirilen incelemelerde eğer tesisat bileşenleri arasında hatalı ve kötü bağlantılar ve istenmeyen temas noktaları varsa, bunlar ortaya çıkarılmaktadır. Ayrıca fazlar arasındaki yük dengesizlikleri bulunuyorsa, tesisat bileşeni eğer kapasitesinin üzerinde aşırı yüklenmelere maruz kalıyorsa ve tesisatta hata akımları bulunuyorsa bu noktalar da tespit edilmektedir. Bu çalışmalar sayesinde, ileride ortaya çıkacak risklerin ve beklenmedik durumların, örneğin bir yangın çıkmasının veya elektrik çarpılmalarının önüne geçilmiş olunmaktadır.

Teorik olarak bütün nesneler, nesnenin özelliklerine bağlı olarak farklı değerlerde termal enerji yaymaktadır. Bu termal enerji gözle görünmeyen kızılötesi aralıktadır. Bu aralık mikrodalga ışınları ile kırmızı ışık arasındadır. Bu enerji ancak termal kamerlarla izlenebilir. Bu kamerlar aynı zamanda normal gözle görülmeyen ancak ciddi sonuçlar doğurabilecek problemleri de açık olarak ortaya çıkarmaktadır.

Bu görüntüleme sistemi, gözle görülmeyen kızılötesi (IR, infrared) enerjiyi (ısıyı) esas almaktadır ve görüntünün genel yapısı, bu ısı enerjisine göre beliren renk ve şekillerden oluşmaktadır. Bu görüntüleme sistemi güvenlik amaçlı da kullanılmaktadır. Ayrıca gece görüş sistemlerinde, ısıya güdümlü füzelerde ve bir takım askeri amaçlı cihazlarda da kullanılmaktadır.

Ama bu görüntüleme sistemi elektrik sektöründe, elektrik kaynaklı problemlerin tespit edilmesinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Herhangi bir elektrik tesisatında elektrik akımının geçişi sırasında meydana gelen ısınma, termal kameralar ile gözlenmekte ve bir problem varsa bu tespit edilmektedir.

Termografik muayene ile aşırı yük altında bulunan kablolar, temas noktaları, güç transformatörleri, kapasitörler ve benzeri bileşenler termal kamera ile gözlenmekte ve ısınan noktalarda herhangi bir problem olup olmadığı, başka elektriksel bir ölçüm yapılmadan tespit edilmektedir.

Termografik muayene sırasında kullanılan cihazlarda, görüntü oluşturmak için belli bir sıcaklık aralığı bulunmaktadır. Tespit edilen sıcaklık noktasında mutlaka IR (kızılötesi) yayılımlar tespit edilir. Bu IR (kızılötesi) ışınlar farklı dalga boylarına sahiptir ve bu cihazlar bu sıcaklık değerlerine göre farklı görüntü vermektedir. Bu cihazlarda bulunan kameralar, en düşük sıcaklıkta bile sıcaklık farkını yakalamakta ve bu farktan görüntü oluşturmaktadır.

Akredite muayene kuruluşları tarafından termografik muayene hizmetleri, hem alçak gerilim aralığında hem de yüksek gerilim aralığında verilmektedir. Ancak en yaygın kullanıldığı alan alçak gerilim aralığıdır. En fazla karşılaşılan durum gevşeyen elektrik bağlantılarının, üzerilerinden geçen elektrik akımına direnç çıkarmasıdır. Bu durumda bağlantı noktasında bir sıcaklık oluşmaya başlar. Sıcaklığın bu şekilde yükselmesi, bileşiğin arızalanmasına neden olur. Bu da daha büyük sistem arızalarına, dolayısıyla önemli maliyetlere sebep olur. Bir noktada ise sistem çöker.

Yüksek gerilim alanında yapılan gözetimlerde ise termal kameralar ile en çok güç transformatörleri kontrol edilmektedir. Problemi belirlemek ve doğru müdahale edebilmek için yüksek voltaj bağlantılarının kontrol edilmesi gerekir. Bunun dışında yüksek gerilim hatları güç kaynakları ve güç elemanları da diğer ölçülen güç transformatörleridir.

Kuruluşumuz, elektrik tesisatı ölçüm ve incelemeleri yanı sıra termografik muayene hizmetleri de vermektedir. Bu muayene çalışmalarında ASTM E1934 standardı dikkate alınmaktadır. 2014 yılında güncelelen bu standardın tam adı şu şekildedir: kızılötesi termografi ile elektrikli ve mekanik ekipmanları incelemek için standart kılavuz. Bu standart, elektrikli ve mekanik sistemleri kullanan kişilerin ve ve kızılötesi termografik muayene yapacak kişilerin sorumluluklarını belirlemektedir.

Kuruluşumuz çalışanları aynı zamanda Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği esasları doğrultusunda bu hizmetleri vermektedir. Sözü edilen yönetmelik elektrik iç tesisatının kurulması ve işletilmesine yönerlik esasları kapsamaktadır.

Kuruluşumuzda termografik muayene hizmetleri, eğitimli ve deneyimli uzman mühendisler tarafından verilmektedir. Bu kapsamda binaların tesisat altyapıları için ölçüm, inceleme ve termografik muayeneler yapılmakta ve raporlamaktadır.

İç Tesisat Kontrolü Periyodik Muayene

Genel anlamı ile bakım çalışmaları, sahadaki donanım bozulmalarını en aza indirmek, bunların kullanım ömürlerini uzatmak ve işletmenin kurulu düzenini sürdürmesini sağlamak amacı ile yapılan müdahalelerdir. Üretim yapan bir tesiste ortamın gerektirdiği koşullar ve bu koşullarda çalışan makina ve ekipmanlar düşünüldüğü takdirde, bunların arıza yapmaları, bozulmaları ve belli işletme ömürlerini tamamlamaları çok doğaldır. Bu yüzden olası arızaların önlenmesi veya kullanım ömrü dolan ekipmanların değiştirilmesi, ancak yapılacak düzenli bakım çalışmaları ile mümkün olabilir.

Bu kapsamda elektrik iç tesisatları da zamanla bağlantılarında sorun çıkarabilir, eskiyebilir veya fonksiyonunu yapamaz hale gelebilir. Bu durumlarla olmadık zamanlarda karşı karşıya kalmamak için elektrik iç tesisatlarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bu konu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin de kapsamına girmektedir. Sözü edilen yönetmelik esasları gereğince çalışanların, işletmede kullanılan iş makinaları ve ekipmanları yüzünden doğrudan veya dolaylı olarak elektrik ile temas tehlikesinden korunması gerekmektedir.

Yönetmeliğin eklerinde, elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, paratoner tesisatı ve akümülatör, transformatör ve benzeri elektrik ile ilgili tesisatların düzenli kontrollerinin, mutlaka elektrik mühendisleri, elektrik teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılması gerektiği açıklanmıştır (Ek 3).

İşletmelerin, faaliyet ve üretim sürekliliğini sağlamaları, yangın risklerini önlemeleri ve elektriksel iş kazalarının önüne geçmeleri için, iç tesisat kontrollerini düzenli olarak kontrol ettirmesi gerekmektedir.

Firmamız, elektriksel güvenlik muayeneleri çerçevesinde iç tesisat kontrolü periyodik muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS IEC 60189-2 Alçak frekans kabloları ve telleri - PVC yalıtımlı ve PVC kılıflı - Bölüm 2: İç tesisatlar için ikili, üçlü, dörtlü ve beşlilerden oluşan kablolar
  • TS 12541 Elektrik iç tesisatı montaj, bakım ve onarımını yapan iş yerleri - Genel kurallar
  • TS 4915 EN 60669-1 Anahtarlar - Ev ve benzeri yerlerde kullanılan sabit elektrik tesisatları için - Bölüm 1: Genel özellikler

 

 

Boru Tesisatları Muayenesi

Binaların yangından korunması için yapılan yangın tesisat sistemlerinde borular şu amaçlarla kullanılmaktadır:

·         Sulu söndürme sistemlerinde, sprinkler sistemi, hidrant sistemi ve yangın dolap sistemi kurulurken

·         Köpüklü, gazlı ve kuru tozlu sabit söndürme sistemlerinde ise su, gaz, köpük veya benzeri maddelerin taşınması amacı ile

Boru tesisatları yapılırken genelde çelik borular kullanılmaktadır. Yapı malzemelerinin yanıcılık sınıflarına göre çelik borular, hiç yanmaz, alev almaz, yanmaz ve kömürleşmez sınıfına girmektedir.

Herşeye rağmen boru tesisatlarının düzenli ve sürekli kontrol ve muayeneleri yapılmadığı takdirde, ihtiyaç duyulacak bir anda sızıntı yapabilir veya hiç kullanılmaz durumda olabilir. Bu yüzden ileride büyük boyutlu zararlar yaşamamak açısından, boru tesisatlarının, yasal düzenlemelerde açıklanan, işyerlerinde iş makinaları ve ekipmanlarının kullanılmasına yönelik sağlık ve güvenlik yönünden alınması gereken asgari koşullara uygun olarak periyodik bakımlarının yaptırılması zorunludur. Bu yasal zorunluluk, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde yer almaktadır.

Sözü edilen yönetmeliğin Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı ekinde (Ek 3), işletmede bulunan tesisatların kontrol periyodları ve bu kontrollarda dikkate alınması gereken kontrol kriterleri ve ilgili standartlar açıklanmıştır. Bu kapsamda yangın tesisatının bir parçası olan boru tesisatlarının eğer standartlarda buna özgü başka bir süre belirtilmemişse yılda en az bir kere kontrol ve muayene ettirilmesi gerekmektedir. Bu muayeneler sırasında, önce tesisatın, projede gösterilen kriterlere uygun olup olmadığı tespit edilmektedir. Arkasından boru tesisatının, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan şu standartlarda yer alan kriterlere uygun olup olmadığı araştırılmaktadır:

  • TS 9811 Yangın söndürücüler - Orta ve yüksek genleşmeli köpük sistemleri - Bakım ve denetleme
  • TS EN 671-3 Sabit yangın söndürme sistemleri - Hortum sistemleri - Bölüm 3: Yarı sert hortumlu hortum makaraları ve yassı hortumlu hortum sistemlerinin bakımı
  • TS EN 12416-1+A2 Sabit yangın söndürme sistemleri - Toz sistemleri - Bölüm 1: Bileşenlerin özellikleri ve deney metotları
  • TS EN 12845 Sabit yangın söndürme sistemleri - Otomatik sprinkler sistemleri - Tasarım, montaj ve bakım

Firmamız, boru tesisatlarının muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir.

 

 

Havalandırma ve Klima Tesisatları Muayenesi

Havalandırma ve klima tesisatlarının düzenli ve sürekli kontrol ve muayeneleri yapılmadığı takdirde, ihtiyaç duyulacak bir anda problem yaratabilir ve çalışmayabilir. Bu problemlerin çok daha büyük zararlara yol açmaması için havalandırma ve klima tesisatlarının yasal düzenlemelerde açıklanan koşullara uygun şekilde periyodik bakımlarının yaptırılması gerekmektedir. Bu yasal zorunluluk, işyerlerinde iş makinaları ve ekipmanlarının kullanılmasına yönelik sağlık ve güvenlik yönünden alınması gereken asgari koşulları düzenleyen İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğincedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2013 yılında yayınlanan bu yönetmelik esaslarına göre, havalandırma ve klima tesisatları, yönetmeliğin Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı ekinde (Ek 3) tesisatlar maddesinde yer almaktadır. Buna göre işletmede bulunan her türlü tesisat arasında havalandırma ve klima tesisatlarının da eğer ilgili standartlarda buna özgü başka bir süre belirtilmemişse yılda en az bir kere kontrol ve muayene ettirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmalar sırasında, önce tesisatın, projede gösterilen kriterlere uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir. Daha sonra bu tesisatların, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlarda yer alan kriterlere uygun olup olmadığı araştırılmaktadır.

Genel olarak havalandırma ve klima tesisatı düzenli kontollerinde havalandırma ölçüm yönteminin tesbiti, işletme özellikleri bakımından gerekli dış hava miktarının hesaplanması ve anemometre ile hava akım hızı ve debi tayini çalışmaları yapılmaktadır.

Firmamız, havalandırma ve klima tesisatlarının muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

 

  • TS 5895 Merkezi klima (iklimlendirme) ve havalandırma tesislerinin işletme ve bakım kuralları
  • TS 12850 Yetkili servisler - Havalandırma ve klima sistemleri - Klima santralleri, klimalar, soğutucu gruplar, fan-coiller, fanlar (aspiratörler, vantilatörler), hava temizleyici cihazlar ve hava perdeleri vb için – Kurallar
  • TSE CEN/TR 15500-2 Binaların Enerji Performansı - Isıtma, havalandırma ve klima uygulamalarının kontrolü - Bölüm 2: TR prEN 15500-1’e eşlik eden
  • TS EN 12102 İklimlendirme cihazları - Isı pompaları ve nem gidericiler elektrik enerjisiyle tahrik edilen kompresörle çalışan hava kaynaklı gürültü ölçümü - Ses güç seviyesinin belirlenmesi

Motopompların Muayenesi

Motopomplar, genelde itfaiye ekipleri tarafından kullanılan, taşınabilir pompalardır. Genel olarak sel baskınlarında suyun tahliye edilmesi amacı ile ya da yangınlara müdahale edilirken, göl, gölet, deniz, sarnıç, havuz ve akarsular gibi kaynaklardan su çekmek için kullanılmaktadır. Motopomlar benzinle çalışabildiği gibi bazı türleri elektrikle de çalışmaktadır. En basit ifadesi ile motopomp, motorla çalışan bir tulumbadır.

Hangi amaçla kullanılıyor olurlarsa olsunlar, motopomların her makinada olduğu gibi sürekli ve düzenli kontrol ve muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Motopomplar komple bir makinadır ve düzenli bakımları yapılmazsa, kaçınılmaz olarak beklenmedik zamanlarda arıza yapabilir. Bu arızalara ne kadar erken müdahale edilirse, ileride doğacak büyük boyutlu zararların önüne geçilmiş olmaktadır. Motopompların çalışmaları sırasında en fazla şu şekilde problem çıkarmaktadır: süzgeçler aşınmış ve yıpranmış olabilir, çarklarda ve çark kanatlarında yıpranma olabilir, veya çanakların ters dönüş yatakları bozulmuş olabilir. Bu problemler pompa debisinin düşmesine, basma yüksekliğinin azalmasına ve motorun verim kayıplarına neden olmaktadır.

İşyerlerinde iş makinaları ve ekipmanlarının kullanılmasına yönelik sağlık ve güvenlik yönünden alınması gereken asgari koşulları düzenleyen İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği esaslarına göre motopompların, eğer standartlarda buna özel başka bir süre belirtilmemişse yılda en az bir kere kontrol ve muayene ettirilmesi gerekmektedir. Test ve muayene kuruluşlarında yetkili kişiler tarafından yapılacak kontroller, öncelikle motopompun, projede gösterilen kriterlere uygun olup olmadığına yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Daha sonra yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlarda yer alan kriterlere uygun olup olmadığı araştırılmaktadır.

Firmamız, motopompların muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Özellikle yangın söndürme çalışmalarında kullanılan motopomplar için bu çalışmalarda esas alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS 9811 Yangın söndürücüler - Orta ve yüksek genleşmeli köpük sistemleri - Bakım ve denetleme
  • TS EN 671-3 Sabit yangın söndürme sistemleri - Hortum sistemleri - Bölüm 3: Yarı sert hortumlu hortum makaraları ve yassı hortumlu hortum sistemlerinin bakımı
  • TS EN 12416-1+A2 Sabit yangın söndürme sistemleri - Toz sistemleri - Bölüm 1: Bileşenlerin özellikleri ve deney metotları
  • TS EN 12845 Sabit yangın söndürme sistemleri - Otomatik sprinkler sistemleri - tasarım, montaj ve bakım