• +90 212 702 00 00
  • +90 532 281 01 42
  • info@muayene.com
trarbgzh-TWenfrkadefaru

Kaldırma İletme Makinalarının Periyodik Kontrolleri

Çelik Halat Çekme Kablosu NDT Röntgen Muayenesi

Tel halatların manyetik NDT'si, bir dizi ülkede, derin madenlerde kaldırma halatlarının incelenmesi ve teleferiklerin, asansör kablolarının muayenesi için düzenli olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda kullanılan yöntem, kalıcı mıknatıslarla ipin manyetikleşmesine ve manyetik alanın manyetik alandaki manyetik alandaki değişikliklerinin saptanmasına dayanmaktadır. Halattaki kopuk tel veya korozyon çukuru gibi süreksizlikler, radyal manyetik akı kaçağı oluşturur ve sensör, ipin algılama kafasından geçerken algılamasını sağlar. Diğer sensör ipte toplam eksenel manyetik akı ölçer. Eksik tel, sürekli korozyon veya aşınma nedeniyle çelik kaybı hakkında bilgi sağlar.

Manyetik yöntem kullanılarak bir halat uzmanının halat durumunu tahmin etme olasılığı vardır. Görsel inceleme ile bağlantılı olarak, ipin atılması gereken zamanı belirlemek için bu yöntem uygulanabilir. Farklı uygulama aralıkları için çeşitli ekipmanlar mevcuttur.

Kalıcı mıknatıs yöntemi

Tel halatların manyetik NDT'si 30 veya daha fazla yıldır çeşitli ülkelerde düzenli olarak kullanılmasına rağmen, hala NDT yöntemi yaygın olarak bilinmemektedir. Bu yöntem, derin madenlerde kaldırma halatlarının incelenmesi ve teleferiklerin muayenesi gibi uygulama alanlarında iyi bilinmekte ve tanınmaktadır.

Son zamanlarda çelik tel halatların tahribatsız muayenesi için kullanılan ekipmanlar genellikle "kalıcı mıknatıs yöntemi" yöntemini kullanır. Yöntem, sabit mıknatıslarla ipin manyetikleştirilmesine ve manyetik sensörler ile dolaylı olarak halat anormalliklerinin saptanmasına dayanmaktadır. Bu yöntem, daha önce kullanılan Doğrudan Akım uyarma bobinleri nedeniyle, daha önce kullanılmış Alternatif Akım sargılarının (eski AC metodunun) tersine "DC" manyetik metodu olarak adlandırılan bir yerdedir.

Türkiye’de (ODTÜ üniversitesinde) ilk girişten bu yana, 20 yılı aşkın süredir, neredeyse tüm üreticiler, sürekli mıknatısların baş boyundan geçerken bir halat uzunluğunu uzunlamasına manyetikleştirdiği algılama kafaları tedarik etmektedir. Halatı mıknatıslayan sabit bir manyetik akı, halat uzunluğunun manyetik doygunluğunun yakınında bir durum yaratmak için yeterince güçlü olmalıdır.

Halattaki kırık tel veya korozyon çukuru gibi LF tipi süreksizlik, radyal manyetik akı kaçağı oluşturur ve LF sensörü, ipin sensörü içinden geçerken algılamasını sağlar. LF sensörü, mıknatıslama devresinin manyetik kutupları arasında merkezi olarak ipin etrafında eş eksenli olarak yerleştirilir. Sinyali oldukça nicel ve niteldir. Ancak bu sinyal, yerel hatanın varlığı ve aynı zamanda büyüklüğü hakkında az ya da çok bilgi sağlar.

LMA sensörü, halattaki toplam eksenel manyetik akıyı, manyetik alanın sabit büyüklüğünde mutlak büyüklük veya farklılıklar olarak ölçer. Bu sinyal çelik hacmiyle veya çelik kesit alanındaki değişiklikle orantılıdır. Eksik tel, sürekli korozyon veya aşınma nedeniyle çelik kaybı hakkında bilgi sağlar. LMA sensörleri çeşitli yerlerde, neredeyse manyetizma devresinde veya yakınında bulunur. Mutlak değer görüntülendiğinde, MATD, yani "metalik alanın toplam değişimi" olarak adlandırılan bir yer.

Bir NDT cihazı, temel olarak ya LF ya da LMA'yı algılayacak şekilde tasarlanırsa, fakat her ikiside değil, “tek işlevli” cihaz olarak adlandırılır. "İkili işlev" aracı, ayrı ayrı her ikisini de algılar.

Dünyadaki bazı enstrüman üreticileri tarafından çeşitli tipte sensörler kullanılmıştır. Sensörler, manyetik konsantratörlerin tasarımına ve algılama cihazlarının tipine, sayısına ve konumuna bağlı olarak farklı sinyaller sağlar. Endüktif bobinler ve / veya Hall jeneratörler, algılama cihazları olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, genel olarak, uygulama konseptinden dolayı, sensörler iki tipe ayrılabilir:

  1. LF sensörleri, yani Yerel Hata veya Yerel Akış sensörleri;
  2. LMA sensörleri, yani Metalik kesit alanı kaybı.

Manyetik yöntemin sınırlamaları

Bu yöntem ferromanyetik çelik halatların test edilmesi ile sınırlıdır.

Tel halatların manyetik NDT'lerinin kullanışlılığı göz ardı edilse de, bu yöntem özellikle görsel yöntemle diğer sınavlarla desteklenmelidir.

Halat, kurulum tarihinden itibaren periyodik olarak test edilmelidir. Manyetik test halat durumu hakkında temel bilgiler verir. Enstrüman halat uzunluğundaki hatalı yerleri gösterir. Manyetik yöntem kullanılarak bir halat uzmanının halat durumunu tahmin etme olasılığı vardır. Ancak, ipin atılıp atılmayacağını belirtmek için bir ipin durumunu değerlendirmek için başka yöntemler de kullanmalıdır.

Kullanıcı, cihazın halat alanının (LMA) kaybını gösterdiğini dikkate almalıdır. Genellikle endikasyonlar, ip inşaat tipine ve gözlenen bozulmaya atıfta bulunularak hesaplamalar ile düzeltilmelidir.

Dahili kırık teller ve dahili yıpranma tarafından üretilen LF sinyalleri bazen dış üniform olmayan aşınma tarafından oluşturulan sinyaller tarafından bozulur. Birbirine yakın birikmiş iç kırık teller, genliklerin dağılımına ve sayısına bağlı olan karmaşık bir sinyal üretirler. Bazen, bu ilişkiler çok karmaşıktır ve kesin tanımlama yapmak zordur.

Bir halat, kurulum tarihinden itibaren manyetik yöntem kullanılarak periyodik olarak test edilirse, denetçi ardı ardına artan sayıda kırık tel ve diğer kusurları gözlemleyebilir. Bu şekilde tahribatsız muayenenin sonuçları en kolay yorumlamadır.

Çekme halatlarınızın ve çelik kablo halatlarınızın NDT Ultrasonik röntgen muayenesini TÜRCERT’in deneyimli mühendisleri ile gerçekleştirebilirsiniz.

İnsan Taşımak Amacıyla Tasarımlanan Kablolu Taşıma Sistemleri Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2005 yılında, İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmeliği (2000/9/AT) yayınlanmıştır. Bu yönetmelik, Avrupa Birliği’nde aynı isimle yayınlanan direktif esas alınarak hazırlanmıştır. Bu yönetmeliğin amacı, insanları taşımak üzere tasarlanan kablolu taşıma sistemlerinin güvenlik aksamlarının ve alt sistemlerinin tasarlanmasına, imal edilmesine ve hizmete alınmasına yönelik asgari güvenlik koşullarını ve bu sistemlerin belgelendirilmesine, işaretlenmesine ve piyasaya sunulmasına dair esasları içermektedir.

İnsan taşımak amacı ile tasarımlanan kablolu taşıma sistemleri içinde en fazla dikkat çekenler, teleferik, telesiyej ve teleskilerdir. Kullanım amacına bağlı olarak teleferik sistemleri, farklı şekillerde üretilmektedir. Tek halatlı, düşük kapasiteli teleferik sistemleri yanında çift halatlı ve yüksek kapasiteli teleferik sistemleri de vardır. Uzun mesafelerde ve yüksek zeminlerde genelde çift halatlı telekfrik sistemleri tercih edilmektedir.

Genelde kayak merkezlerinde kullanılan telesiyejler ve teleskiler de aslına bakılırsa basit birer teleferik sistemidir. Bu sistemler arazi yapısına bağlı olarak alçak veya yüksek çekici halat ile çalışmaktadır.

Bütün teleferik sistemleri, telesiyejler ve teleskiler insan taşımaktadır ve can güvenliği açısından riskli araçlardır. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince bu sistemlerin insanların can güvenliğini korumak amacı ile, yılda en az bir kere makine mühendisleri, makine teknikerleri ve yüksek teknikerler tarafından kontrol ve muayene ettirilmesi gerekmektedir.

Firmamız insan taşımak amacıyla tasarımlanan kablolu taşıma sistemlerinin düzenli kontrol ve muayenelerini yapmaktadır. Bu çalışmalar sırasında ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun hareket edilmektedir. Bu konuda esas alınan birkaç standart şunlardır:

 

  • TS EN 12929-2 İnsan taşımak için tasarımlanan havai hat tesisleri için güvenlik kuralları - Genel şartlar - Bölüm 2: Taşıyıcı vagon frenleri olmayan ters çevrilir iki kablolu havai halatlı yollar için ilave kurallar
  • TS EN 12927-2 İnsan taşımak üzere tasarımlanan kablolu taşıma tesisleri için güvenlik kuralları - Halatlar - Bölüm 2: Güvenlik faktörleri
  • TS EN 12397 İnsan taşımak üzere tasarımlanan kablolu taşıma tesisleri için güvenlik kuralları - İşletme

Servis Asansörü Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Kullanım amaçlarına göre asansörler sınıflandırılacak olursa, insan asansörleri, yük asansörleri, servis asansörleri ve maden ocakları asansörleri gibi bir gruplandırma yapılabilir. İnsan asansörleri özellikle insanların kullanması için tasarlanmış olan ve kullanım rahatlığı ve kabin konforu sağlanmış olan asansörlerdir. Yük asansörleri, daha ziyade ağırlıklı olarak yük taşımakta kullanılan, insanların kullanmasına izin verilmeyen, genelde düşük hızlı ve basit yapılı asansörlerdir. İlk olarak 1960’lı yıllarda elektronik olarak kontrol edilebilen servis asansörleri kullanılmıştır.

Servis asansörleri genelde en fazla beş yüz kg taşıma kapasitesine sahiptir ve daha çok lokantalarda, sağlık kuruluşlarında, bazı işletmelerde, kütüphanelerde ve ofislerde katlar arası eşya ve malzeme taşımak amacı ile kullanılmaktadır. Bu yüzden de neme ve aşınmaya karşı dayanıklı olarak üretilmektedir. Ayrıca kolay temizlenebilen ve hijyenik özellikte olması talep edilmektedir. Bu tür asansörler bir insanın içine giremeyeceği boyutlardadır ve döner bir tahrik sistemi ile çalışmaktadır.

Servis asansörlerine, küçük boyutlu yük asansörleri demek yanlış olmaz. Daha çok lokanta mutfaklarında kullanıldığı için bunlara mutfak asansörü veya yemek asansörü de denmektedir.

Servis asansörleri can güvenliği açısından bir risk yaratmasa da taşıdıkları yüklerin zarar görmesi açısından risk taşımaktadır. Bu nedenle servis asansörlerinin de hiç değilse yılda bir kere kontrol ve muayene ettirilmesi gerekmektedir.

Bu tür asansörlerin de kendi boyutlarında aşırı yük uyarı sistemi, çarpma önleme sistemi, gereksiz aşağı ve yukarı hareket önleme sistemi, frenli motor sistemi, elle serbest bırakma sistemi ve sesli hareket uyarı sistemi gibi bir takım güvenlik sistemleri bulunmaktadır.

Muayene ve test kuruluşları tarafından servis asansörlerinin periyorik kontrolleri yapılmaktadır. Firmamız da servis asansörlerinin düzenli kontrol ve muayenelerini yapmaktadır. Bu çalışmalar sırasında ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun hareket edilmektedir. Bu konuda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN 81-3+A1 Asansörler - Yapım ve montaj için güvenlik kuralları - Bölüm 3: Elektrikli ve hidrolik servis asansörleri
  • TS EN 81-20 Asansörlerin yapım ve kurulumu için güvenlik kuralları - İnsan ve eşyanın taşınması için asansörler - Bölüm 20: İnsan ve eşya asansörleri

 

 

Elektrikli ve Hidrolik Asansör Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Genel olarak bütün asansörler elektrik gücü ile çalışmaktadır. Bazı asansörlerde ise hidrolik sistemler kullanılmaktadır. Hidrolik asansörler çok eskiden beri fabrikalarda ve depolarda kullanılmaktadır. Önceleri sıvı olarak su kullanılırken daha sonra yağ kullanılmaya başlanmıştır. Daha ziyade fazla yüksek olmayan noktalara yük çıkarmak için kullanılan hidrolik asansörler, 1950’lerden sonra insanları taşımak için de yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 1980’lerde hidrolik asansörlerin pazar payı Amerika’da yüzde 60’lara, Avrupa’da ise yüzde 55’lere ulaşmıştır. Ülkemizde ise pek tercih edilmemektedir.

Bugün hidrolik asansörler, büyük yüklerin alçak yüksekliklere çıkarılması için ve genelde çatı problemleri olan yerlerde daha fazla kullanılmaktadır. Bu tür asansörler 4 tona kadar ağırlıkları kaldırabilmektedir. Çalışma sistemi, hidrolik üniteden pistona geçen yağın pistonlarda hareketlendirilmesi esasına dayanmaktadır. Bu asansörlerde iniş hareketi, tamamen kabinin kendi ağırlığı ile olmaktadır.

Asansörlerin boyutlarına ve kapasitelerine göre farklı piston çeşitleri bulunmaktadır. Hidrolik asansörlerin en güzel yanı, elektrik kesilmelerinde yaşanan kat arasında kalma durumu ile hiç karşılaşılmamasıdır. Yükü en yakın kata bırabilecek bir sistemle donatılmıştır.

Hidrolik asansörler, villalarda, konutlarda, tadilat yapılan binalarda, özellikle tarihi binaların restorasyon çalışmalarında, bina statiğine ilave yük gelmesi istenmeyen durumlarda, tiyatro ve opera sahnelerinde ve alışveriş merkezlerinde panoromik amaçlı kullanılmaktadır.

Hidrolik asansörler insan ve yük taşıdıkları için, can sağlığı ve mal güvenliği bakımından düzenli kontollerinin yapılması gerekmektedir. Mevcut yasal düzenlemelere göre yılda en az bir kere makina mühendisleri, makina teknikerleri ve yüksek teknikerler gibi yetkili kişiler tarafından kontrol edilmesi yasal bir zorunluluktur.

Firmamız asansör muayeneleri kapsamında, elektrikli ve hidrolik asansörlerin düzenli kontrol ve muayenelerini yapmaktadır. Bu çalışmalar sırasında ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun hareket edilmektedir. Bu konuda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN 81-3+A1 Asansörler - Yapım ve montaj için güvenlik kuralları - Bölüm 3: Elektrikli ve hidrolik servis asansörleri
  • TS EN 81-20 Asansörlerin yapım ve kurulumu için güvenlik kuralları - İnsan ve eşyanın taşınması için asansörler - Bölüm 20: İnsan ve eşya asansörleri

 

 

İnşaat Asansörü ve Cephe Asansörü Periyodik Kontrol ve Muayenesi

İnşaat asansörleri başta olmak üzere bina cephe platformlarının kullanımı, inşaat sektörünün gelişmesi paralelinde giderek artmıştır. Ancak bu artış ile birlikte bu ekipmanlardan kaynaklanan iş kazalarında da artış gözlenmektedir.

İnşaat asansörleri, dış cephelere monte edilebildiği gibi aynı zamanda bina içine de uygun şekilde monte edilmektedir. Çok kolay sökülüp kurulabilen inşaat asansörleri ve cephe asansörleri, binanın inşaatı yükseldikçe ilaveler yapılarak asansör sistemi de yükseltilmektedir. İnşaat asansörleri sadece bina inşaatında değil, baraj inşaatlarında, viyadüklerde, çimento bacalarında ve ihtiyaç duyulacak daha birçok yerde kullanılmaktadır.

Genel olarak inşaat asansörlerindeki en büyük tehlikeler, asansörün düşmesi, kolonların eğrilmesi veya kırılması, fırtına veya şiddetli rüzgarlar ve elektrik kesilmeleridir. İş Güvenliği Kanunu’na göre işverenler, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamak zorundadır. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre de işverenleri işyerinde kullanılacak makinaların ve iş ekipmanlarının yapılacak işe uygun olmasını sağlamak ve bunların çalışanlara sağlık ve güvenlik bakımından zarar vermemesi için gereken önlemleri almak zorundadır.

İş ekipmanlarında frenleme sistemleri olmak zorundadır. Çok gerekli durumlarda bu sistemlerin bozulması halinde otomatik olarak devreye girecek veya kolayca ulaşılabilecek acil frenleme sistemleri de bulunmak zorundadır.

Bu güvenlik sistemleri yanı sıra inşaat asansörleri ve cephe asansörleri İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde kaldırma ve iletme makinaları arasında sayılmaktadır ve her yıl en az bir kere kontrol ve muayenelerinin yaptırılması gerekmektedir.

İnşaat asansörleri çalışanların performasını arttırması ve inşaat maliyetlerini düşürmesi açısından önemli ekipmanlar arasındadır, ancak çalışanların can güvenliği ve mal emniyeti açısından düzenli kontrollerinin yaptırılması yasal bir zorunluluktur.

Firmamız, inşaat asansörlerinin ve cephe asansörlerinin kontrol ve muayene hizmetlerini, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu konuda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN ISO 14798 Asansörler, yürüyen merdivenler ve yürüyen bantlar - Risk değerlendirilmesi ve risk azaltılması
  • TS EN 81-3+A1 Asansörler - Yapım ve montaj için güvenlik kuralları - Bölüm 3: Elektrikli ve hidrolik servis asansörleri
  • TS EN 81-20 Asansörlerin yapım ve kurulumu için güvenlik kuralları - İnsan ve eşyanın taşınması için asansörler - Bölüm 20: İnsan ve eşya asansörleri